Μεγάλη η συμμετοχή στην πρώτη ανοικτή δράση μας

Με την προσέλευση του κοινού να ξεπερνά κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου η αρχαιολογική ξενάγηση στο επάνω κάστρο Φανερωμένης στου Κοχυλου.
Η επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Δεληγιάννη-Δωρή, συνεπικουρούμενη από τους αρχαιολόγους - συνεργάτες της Γιώργο Τσιμπούκη και Μαρίκα Φωτούχου, ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στην πρώτη ανοικτή δράση που πραγματοποίησε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου στο ένα εκ των τριών ενετικών κάστρων της Άνδρου.
Στο πλαίσιο της ξενάγησης πραγματοποιήθηκε αναδρομή στην ιστορία του κάστρου αλλά και συνοπτική παρουσίαση του χρονικού των ανασκαφικών ενεργειών, ενώ εκτέθηκαν ορισμένα ευρήματα (κυρίως κεραμικά).
Παρουσιάσθηκαν επίσης απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα για την
ενίσχυση της επισκεψιμότητας του κάστρου, με κυριότερες την ανεύρεση πόρων για την κατασκευή και τοποθέτηση τεσσάρων ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων σήμανσης του αρχαιολογικού χώρου, την ανάγκη φωτισμού του κάστρου ει δυνατόν με ηλιακή ενέργεια και τον τακτικό καθαρισμό/συντήρηση του χώρου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανασκαφική ομάδα επισκέπτεται κάθε χρόνο το κάστρο και εργάζεται αφιλοκερδώς.
Στην ξενάγηση έδωσαν το «παρών» ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βουραζέρης και ο πρώην Αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάκωβος Σκόρδος και Γιάννης Καπάκης, ο πρόεδρος της τοπικής ενότητας Όρμου Κορθίου Θωμάς Σκαρώνης, η εκπρόσωπος της τοπικής ενότητας Κοχύλου Ελένη Τσιρδήμου, εκπρόσωποι του εκκλησιαστικού συμβουλίου Κοχύλου και του πολιτιστικού συλλόγου Κοχύλου «της Γριάς το Κάστρο».
Ευχαριστούμε θερμά το αρτοποιείο «Φουρναράκι» για την προσφορά κεράσματος και την Ειρήνη Κοντού για την προσφορά καφέ, καθώς επίσης τους φωτογράφους Δημήτρη Αντωνέλλο και Αγγελική Στρατή  που απαθανάτισαν την ξενάγηση.
Τέλος ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους του Κοχύλου για τη ζεστή φιλοξενία της ομάδας των αρχαιολόγων.